Blacksburg Kitchen Transformation 2017-03-26T18:51:40+00:00

Project Description

Blacksburg Kitchen Transformation

Just because you have load bearing walls doesn’t mean you can’t open up your space.

The client approached us wanting to modernize the kitchen and dining rooms in their 1940’s cinderblock home, making it more suitable for entertaining family and friends. For this kitchen, we made a feature of the thresholds, beams, posts and designed the room around them so they look like they were meant to be there. 

The original galley kitchen and dining room were transformed into a light, airy kitchen and dining space. Working together with the client, we made a complete transformation, opening up two walls and closing two doorways.  Using our years of skill, we removed 16 feet from the load bearing wall creating flow between the spaces.  The threshold became a feature, giving the impression that it’s meant to be there. 

“We know how to work with older buildings and the challenges they present.”
– Joe Barker, Looking up Construction

It was important to the client to keep a consistent feel with the rest of the house, so classic touches were used alongside more contemporary features to achieve a cohesive look.

Installing sliding glass doors allowed more natural light into the dining area, giving it a fresher, more open feel. The additional cabinets provided more effective use of space, and gave the kitchen a more modern feel, while the granite counter tops maintained a classic elegance. 

The plumbing and electrical wiring were brought up to modern standards and stained wood was used to cover the wall seam for a flawless finish. Finally, the kitchen floor was re-leveled to install Italian, wood-look tiles for a timeless feel.

Just because you have load bearing walls doesn’t mean you can’t open up your space.

For this project, we made a feature of the thresholds, beams, posts and designed the room around them so they look like they were meant to be there.

The original galley kitchen and dining room were transformed into a light, airy kitchen and dining space. Working together with the client, we made a complete transformation, opening up two walls and closing two doorways.  Using our years of skill, we removed 16 feet from the load bearing wall creating flow between the spaces.  The threshold became a feature, giving the impression that it’s meant to be there.